Kerkenpaden

De wandeltochten zijn opgebouwd uit een aaneenschakeling van een aantal historische kerkenpaden rond het dorp Zuiddorpe. In 2006 zijn deze paden opgenomen in een viertal wandelingen: Schaapdijksroute, Wegelstukroute, Varemperoute en de Oudepolderroute.

Meer informatie over de wandelroutes en kerkenpaden is op de volgende site terug te vinden: http://www.kerkenpaden.nl.
Download:

• GPS route - Zuiddorpe - Rondwandeling Kerkenpaden 13 km
• Google Earth - Zuiddorpe - Rondwandeling Kerkenpaden 13 km
• GPX-file

Download GPX-file d.m.v. QR-file

Wandelknooppuntnetwerk

Wandelnetwerkkaart: Langs linies en kreken.
Verkrijgbaar via: www.zeelandshop.com

Ontdek Oost Zeeuws-Vlaanderen te voet aan de hand van het wandelnetwerk.

Het Oost-Zeeuws-Vlaamse landschap is getekend door linies en kreken. Uitgestrekte polders worden geflankeerd door oude verdedigingswerken en overal zie je sporen van strijd.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vochten de Staatsen tegen de Spaanse bezetters. Er werden toen vooral in het zuiden dijken en forten aangelegd en water werd actief ingezet in de strijd.
Om hun vijand te dwarsbomen, zetten de Staatsen (Oranjegezinden) vanuit het noorden gebieden onderwater. Deze methode werd ook in WOII gebruikt.
Door de eeuwen heen hebben de overblijfselen aan de strijd een lieflijk uiterlijk gekregen. Gras bedekt de aarden wallen, er groeien wuivende rietvelden langs de achtergebleven kreken en eenden en ganzen zwemmen er rustig rond. In het zuidelijke gedeelte van dit wandelgebied kom je nog vaak forten, verdedigingslinies of verbindingsdijken tegen.

Net onder Axel heeft lange tijd het front van de Staats-Spaanse strijd gelegen. De Staatsen hadden gezorgd dat alles onder water stond; de Spanjaarden zorgden ervoor dat er goede dijken kwamen.
Langs deze dijken bouwden ze vervolgens forten om zich te kunnen verdedigen. Van veel van deze forten zijn nu nog sporen te zien in het landschap en soms zijn er (bij Fort Sint-Joseph bijvoorbeeld) reconstructies die nog net iets beter duidelijk maken hoe alles er vroeger uit moet hebben gezien.

Zie voor meer informatie: www.vvvzeeland.nl

GPS-wandelingen

Over GPS-wandelingen rondom Zuiddorpe is meer terug te vinden op de volgende site: http://www.gps-wandelingen.nl

Het Pelgrimspad Wachtebeke-Overslag

Startplaats: O.L.Vr Geboortekerk, Omer Van Puyveldeplein, 1, 9185 Wachtebeke-Overslag (afstand 24 km)

Coördinaten: 51° 12′ 3″ N, 3° 53′ 21″ E

Het Pelgrimspad wandelt de wandelaar langs pelgrimspaden van weleer rondom Overslag en met als uitvalbasis de 'Grot van Lourdes' op de parochie Overslag (Wachtebeke), het bedevaartsoord van de pelgrims. Het pad gaat langs nog 2 andere bedevaartoorden: Moerbeke-Kruisstraat en Zuiddorpe in Nederland en gebruikt daarbij een maximum aan natuurlijke veldwegen, dijken, doorsteekjes en kerkepaden.

Zie voor meer informatie: http://www.edelweisstappers.be

Geocaching

Geocaching is een schatzoekspel in de echte wereld, gebruik makend van GPS-ontvangers. Deelnemers navigeren naar een specifieke set van GPS coördinaten en doen dan een poging de geocache (container) te vinden die op die locatie is verstopt. Over de gehele wereld zijn geocaches te vinden. Het is gebruikelijk voor geocachers om caches te verstoppen op plaatsen die belangrijk zijn voor hen en zo een speciale interesse of vaardigheid van de plaatser tonen. Deze locaties kunnen heel divers zijn. Ze kunnen in het plaatselijke park zijn, onder water, aan het eind van een lange en mooie wandeling of gewoon langs de straat. Geocaches variëren sterk in grootte en uiterlijk. In het veld zie je alles van grote doorzichtige plastic containers, filmkokertjes tot een nep-steen met een geheim vak.
De meest eenvoudige caches bevatten altijd een logboek of logrol waarop je je vondst kunt vastleggen. Grotere caches kunnen naast een logboek ook andere zaken bevatten.
Deze zorgen ervoor dat het avontuur een echte schatzoektocht wordt. Je weet nooit wat de cachelegger of bezoekers van de cache achtergelaten hebben.
Onthoud echter, als je iets meeneemt, laat dan iets achter van minimaal dezelfde waarde. Het wordt aangeraden om de spullen in een cache individueel in te pakken in doorzichtige, af te sluiten plastic zakjes om ze te beschermen tegen de elementen. Dit is de link naar de website waar de informatie te vinden is :

http://www.geocaching.com/

Dit is de link op de website van de route van de laaiende linies, deze is specifiek van Fort Sint Jan, gelegen aan het begin van de Eversdam :
http://www.geocaching.com/geocache/GC4C49R_de-laaiende-linies-fort-sint-jan

Deze is een andere op het einde van de Eversdam :
http://www.geocaching.com/geocache/GC4RA92